Een avondje "No Grolsch, no glory"...

Gisteravond vond de tweede avond van "No grolsch, no glory" plaats in Atak in Enschede. Twee avonden achter elkaar zag hoofdact Bolt Thrower een uitverkocht Atak. Op de donderdag speelden in het voorprogramma Dew Scented, Rotting Christ en Asphyx.
Aangekomen bij Atak staat er al een behoorlijke rij voor het gratis t-shirt en de gratis Grolsch beugel (entree was 5 euro maar daar kreeg je dan wel een shirt en een beugel voor). De door Atak goed georganiseerde stroom van mensen is redelijk snel binnen. Als Dew Scented begint is de zaal dan ook al redelijk vol. De Duitse trash klinkt erg strak en vooral door het goede geluid zijn alle bandleden goed te horen in het geheel. De podiumpresentatie van de gitaristen komt af en toe wat overdreven cliche op mij over, maar is zeker met veel enthousiasme. De band speelt ook nog nieuwe nummers van hun album "Invocation", waarvan o.a. het nummer "Condemnation". Deze nummers zijn iets catchier dan het oude werk en lijken goed aan te slaan bij het publiek. Bij het derde nummer, "Cities of the dead", komt de dansvloer al een beetje los. Na een half uur moeten de Duitsers het voor gezien houden.

De tweede band die avond is Rotting Christ. De band speelt muzikaal gezien een redelijk diverse set, waarbij vooral richting het einde de wat toegankelijkere nummers voorbij komen. Maar de constante stacato vocalen van oprichter Sakis Tolis zijn tijdens de gehele set wel wat overheersend (staat ook misschien wat hard) en klinken nog ruwer dan op de albums. Hij blaft als een bezeten hond op één toon door de hele set en dat kan op een gegeven moment wel wat vervelend worden. De band voorziet hun muziek van een extra laag door het gebruik van samples. Dat begin gelijk met de opener "Aealo". Deze zijn niet te overheersend en geven het geheel een goede body.
Daarna is het de beurt aan de Nederlandse death metal band Asphyx. Deze band ligt niet in het straatje van mijn muzikale smaak, maar heeft wel als eerste band vanavond de hele zaal vol. Het publiek geniet duidelijk van de band en hun 'gewoon lekker spelen' mentaliteit. Een compliment is op zijn plaats voor het in het Duits bedanken van het Duitse aandeel van fans dat in behoorlijke getalen de grens over is getrokken voor deze speciale avond.
Voor de tweede avond achtereen staat Bolt Thrower dan op het podium. Vooral vooraan in de zaal breekt dan toch echt de zaal open en is er menig die een duik van het podium het publiek in waagt. Bolt Thrower heerst duidelijk op het podium, met een zelfverzekerde presentatie als een band die een thuiswedstijd speelt (en die band is er zeker tussen de band en Atak) werkt Bolt Thrower door hun set heen. Tijdens de nummers en tussen de nummers door maakt de band leuk contact met het publiek, wat het hele optreden al gauw een soort vertrouwd sfeertje geeft. De vocalen zijn sterk en goed constant. Enig minpuntje is dat de bas het geluid nogal overheerst. Vooral met oordoppen in (en dat is een keuze natuurlijk) zijn de gitaren amper en soms zelfs helemaal niet te horen terwijl dat bij de andere bands geen probleem was. De gehele set wordt met veel enthousiasme ontvangen en de band laat zien met veel plezier het publiek te willen vermaken. Aangezien een aantal fans ook de avond ervoor al was geweest beloofd Bolt Thrower wat te variëren in de setlist. De band is duidelijk een waardige afsluiter van deze stevig metal avond!

Geen opmerkingen: