Impressie festival Vainstream 2010

Het Vainstream Festival in Münster (Duitsland) vierde gisteren het vijfjarige jubileum. Het festival bestaat uit twee middelgrote podia naast elkaar waar afwisselend de bands spelen. Zo hoef je dus nooit een band te missen (tenzij je af en toe wat wilt eten of drinken).

De aftrap is voor The Faceless, die een half uur later beginnen dan gepland, omdat Raised Fist blijkbaar is uitgevallen. The Faceless speelt technische death metal, wat betekent een stilstaande gitarist, een niet bewegende bassist, maar de zanger maakt dat wel grotendeels goed. De band speelt een goede indrukwekkende set, wel veel solo's, maar voor een half uur wel vermakelijk. Het terrein lijkt dan al aardig gevuld, maar het zou die dag nog veel drukker worden.
Bleeding Through mag als tweede aan de slag. De band geeft een indrukwekkende show in de vroege ochtend. Een circle pit die zelfs het andere podium voorbij gaat is een van de resultaten van de opzwepende band. De energie van Bleeding Through werkt zeer aanstekelijk en mijn respect voor deze band is enorm gegroeid naar dit geweldige optreden.
Unearth weet ook het publiek goed te vermaken. Het geluid bij deze band is perfect en de nummers klinken daardoor moddervet en dat weet het publiek goed te waarderen. Op het podium doet deze band het erg sterk, morgenavond staan ze in Atak in Enschede (daarover volgt later op deze blog meer).
Alexisonfire is een van de bands die het goed doet bij het jongere deel van het publiek. De cleane zang haalt het CD niveau met gemak. De band heeft ook echt de betere (lees: populaire, catchy) nummers van hun albums gepakt, wat het geheel tot een erg vermakelijk show maakt.
De band is nog maar net afgelopen of "Bleeding mascara" wordt al ingezet door Atreyu. Het is dan ook zaak zo snel mogelijk naar het andere podium te komen, wat door de enorme drukte nog wel eens moeilijk was. Atreyu speelt een erg goede show, pikt de populaire, maar ook wat minder populaire nummers eruit en pakt het allemaal in een professionele show. Het blijft indrukwekkend de drummer zo zuiver te horen zingen tijdens het drummen.
Danko Jones vermaakt het publiek op de gebruikelijke wijze, stevige rock 'n roll met tussen door veel gepraat en een door hem aangevraagde circle pit zonder muziek, wat hij als iets unieks ziet. Het publiek doet uiteraard precies wat deze charismatische bandleider zegt. Hij was trouwens niet de enige die vandaag om een circle pit vraagt. Praktische iedere band vraagt of het publiek iets voor ze wil doen, of iets waar ze het publiek echt bij nodig hebben. En dan volgt die vraag naar die 'big fucking circle pit'. Ongeveer 90% van alle bands stellen deze zelfde vraag. Spontaan blijken ze niet te ontstaan.
Madball weet op eigen wijze een feestje te bouwen. De opzwepende hardcore van deze legendes breekt de dansvloer geheel open en binnen no time is er een grote pit die bakt in de warme zon (schaduw is een luxe schaarste op het festival, net als zitplaatsen en vuilsnisbakken). De band laat veel klassiekers voorbij komen, maar opvallend is dat het nummer "Infiltrate the system" toch wel het meeste respons lijkt te trekken. Dat zou wel eens een generatie nieuwe fans voor deze band kunnen betekenen. Madball kondigt ook nog het album "Empire" aan dat in oktober uit zal komen via Nuclear Blast. De afsluiter van de set is "Pride", een vette afsluiter.
Dan is het de beurt aan de duitstalige rappers van K.I.Z., de band die wat misplaatst lijkt tussen het metalgeweld, maar waar wel tot dan toe het meest wordt meegezongen. Het is dan ook helemaal vol voor het podium. De drie mannen pakken het leuk aan, anders, met veel humor en dat kan iedereen goed waarderen.
Een andere band die het erg goed doet bij het publiek is A Day To Remember. De vier jonge heren krijgen het publiek makkelijk mee, dat hun longen uitzingt op de catchy nummers van de band. Interessante nummers worden afgewisseld met naar mijn mening wat minder interessant nummers. Het is duidelijk dat A Day To Remember precies weet wat te doen op het podium en daar ook echt thuis hoort.
Ska-P is een band die ik niet kende, hoewel het genre wel duidelijk was. De band pakt het leuk aan, met uiteraard een groot gezelschap. Tijdens een nummer over misbruik in de kerk loopt iemand in kerkelijk gewaad en een masker het podium over met vulgaire handeling om nog maar eens goed duidelijk te maken waar het om gaat. Ska-P maakt er met hun vrolijke muziek een groot feest van.
Eén van de hoofdacts die avond is As I Lay Dying. Al ver voordat de band begint staat het al helemaal vol voor het podium. Het is dan ook erg jammer als bij de eerste vier nummers het geluid erg onder de maat is. De zang is bijna niet te horen, maar rond het vijfde nummer en redelijk wat irritant gekraak in de boxen lukt het dan toch het geluid in orde te maken. As I Lay Dying geeft ook een goede show, met wat meer catchy nummers aan het einde. Ook de nummers van het nieuwe album "The powerless rise" klinken erg goed live.
De afsluiter van de open podia is NOFX. De band speelt in de eerste tien minuten één nummer en de rest wordt aan elkaar gepraat en gegrapt. Daarnaast weet de band ook nog een record te vestigen in het zo veel mogelijk belachelijk maken van Duitsland in één optreden. Zo wordt de 'rainbow flag' als Duitse vlag gepresenteerd, wordt nog een verwezen naar de 'allies', de Japanners en heeft Fat Mike nog een leuke woordenwisseling met een skinhead uit het publiek die het niet helemaal met de frontman's grappen eens is. Maar er wordt ook gewoon gespeeld, nummers als "Bob", "Something sticking in my eye", "The Quitter" and "We called it America". Er wordt wel slordig gespeeld, vooral de drums gaan nog wel eens mis, maar dat hoort blijkbaar bij het geheel.

De rest van de avond spelen er nog een paar bands, maar bij deze ben ik niet aanwezig geweest. Gedurende dag speelden ook nog Job For A Cowboy, Neaera, Skindred, 36 Crazyfists en Broilers.

Vainstream is een festivals dat wat bands betreft zeker waar voor je geld biedt, vooral als je een vroege vogel ticket hebt. Een echte sfeer hangt er helaas niet, het is er heel erg druk en je moet er puur voor de muziek zijn. Maar als de rest je niet echt uitmaakt, dan is het zeker een aanrader voor volgend jaar.

Geen opmerkingen: