09-04 Dutch Metal Fest - Lucky & Co, Rijssen

Het is tweede paasdag en Rijssen ziet zwart van de metalshirts. Zes bands spelen dit jaar op het Dutch Metal Fest en het is een tamelijk gevarieerd programma. Chiraw heeft de eer van de opening. Helaas krijg ik van deze band alleen het laatste nummer mee. Deze band won vorig jaar de Metal Bash. Wat ik zo mee krijg van het laatste nummer klinkt de band lekker op dreef en goed ruig. Ik zou deze band graag nog eens zien.
Mocht je dit jaar een festivalletje of wat bezoeken dan heb je grote kans daar Delain tegen te komen. Deze band timmert hard aan de weg en lijkt dan ook overal te spelen. Zo ook in Rijssen. Het geluid van de band is in het begin erg mellow doordat de nummers voornamelijk gedragen worden door bas, drums en toetsen. Halverwege het optreden lijken dan toch de gitaren open te gaan en klinken de nummers een stuk beter. Zangeres Charlotte komt wat verlegen over en ook haar zang lijkt wat ingehouden. De band kan in ieder geval op veel support uit de zaal rekenen.

Born From Pain
is één van de beste hardcore bands van Nederland (Europa?) die er ook nog eens een stevige scheut metal doorheen gooit. Toch lijkt de band niet helemaal te passen binnen de lijst van namen en dat blijkt ook uit de reactie van de zaal. Met moeite krijgt de band een paar mensen aan het ‘moshen’, maar daar blijft het ook wel bij, ondanks de herhaaldelijke vraag om mee te doen (of je nou metal, punk of hardcore bent). Een goed optreden, met gastzanger Carl Schwartz (First Blood) omdat zanger Ché twee weken terug de band heeft verlaten. Het enige minpuntje is de lange preek van de gitarist over hoe belangrijk ‘de scene’ is en dat we ons niet moeten laten gek maken door de commercie. Dat mag best, maar dit was wel iets te lang en het leek er ook niet echt het publiek naar.
Dan is het tijd voor Gorefest om een potje zware death metal te spelen. De band doet haar ding, er is amper contact met het publiek en het blijkt een behoorlijk sober optreden (in vergelijking met bijvoorbeeld Lowlands 2006). Misschien dat dit erbij hoort, maar na het energieke Born From Pain en het nog energieke After Forever voor de boeg is dit wel jammer. Wat opvalt is dat de band vandaag voornamelijke nieuwe nummers speelt. Ook God Dethroned speelt een strakke show en technisch klinkt het allemaal erg goed. Net als bij Gorefest straalt de jaren ervaring er vanaf. De mannen doen hun ding en eigenlijk ook niet meer dan dat.
Afsluiter van vandaag is After Forever. De band moet het vanavond zonder zanger/grunter Sander doen omdat deze ziek is. Hoewel hij hier en daar in de nummers wel gemist wordt klinkt de rest nog goed genoeg om er 100% van te kunnen genieten. En het is dan ook genieten bij After Forever. De band weet goed hoe ze een goede show moeten neerzetten en het plezier straalt er bij de band vanaf, of het nou de oude of de gloednieuwe nummers zijn. De band begint meteen met nummers van het binnenkort te verschijnen album ‘After Forever’. Nummers als “Dischord” en “Transitory” klinken erg hard, mede doordat de gitaren een lekker stevig geluid hebben vanavond. De single “Energize me” waarvan de clip al een tijdje te streamen is wordt erg positief ontvangen. Daarnaast speelt de band ook nog een b-side van de single 'Energize me'. After Forever heeft ondertussen genoeg albums om uit te putten en er wordt dan ook verscheidene nummers van de oudere albums gespeeld als ‘Digital Deceit’ (invisible circles) en ‘Being everyone’ (Remagine). Een goede afsluiter van een lekker dagje metal in Rijssen.

Geen opmerkingen: