Review Wir Sind Helden in Paradiso

Gisteravond speelde de duitse pop-rock formatie Wir Sind Helden in Amsterdam. Paradiso was geheel uitverkocht. Vorig jaar stond de band nog met haar succesvolle album "Von hier an blind" op Lowlands in één van de kleinere tenten, maar gisteravond was het volle bak. De Helden zorgden voor een uur en drie kwartier swingen op zowel hun duitstalige hits als engelstalige covers.

Afgelopen jaar kwam de band met haar derde album "Soundso" (so und so). De set bestond vanavond uit een variatie van nummers van alle drie de albums. De avond begint met een introversie van het nummer "(Ode) An die Arbeit" en gaat dan over in "Endlich ein Grund zur Panik". Daarop volgt "Von hier an blind". De hele avond wisselt de band tussen swingende nummers, funky nummers en dan weer een rustiger nummer. Van "Die Konkurrenz" wordt een speciale meezinger gemaakt tussen de twee helften van de zaal. De enige single in Nederland (tot nu toe) "Wenn es passiert" van het album "Von hier an blind" wordt extra enthousiast ontvangen.

Zangeres Judith (en af en toe de rest) spreekt dan weer engels, dan weer duits. Vorig jaar op Lowlands spraken ze eigenlijk alleen engels en daar zijn veel reacties op geweest via hun website. Maar alleen duits spreken bleek bij andere shows in Nederland niet geheel te werken, vandaar een mix.

Nieuw is de blazerssectie (trompet, trombone, saxofoon), die tevens als achtergronddans-vermaak dient. Niet alleen geeft deze 'sound' een extra dimensie aan de muziek, ook op het podium knalt de band hierdoor meer en draagt zeker bij aan de algehele sfeer.
Als de band na een uur en een kwartier afscheid neemt schalt "Zugabe" door heel Paradiso en natuurlijk komt de band terug. De Zugabe begint erg rustig met een piano ballad "Blow him back into my arms" (Moneybrother cover). Deze gaat over in "Ein Elefant für dich". Ook begint de band een nummer met de intro van "Sledgehammer" (Peter Gabriel) welke over gaat in "Denkmal". Na de toegift stampt het publiek (dat toch gemiddeld in de mid-twintig is) als een kudde wilde dieren net zo lang tot de band nog één keer terug komt voor een tweede toegift, "Bist du nicht müde". Twee uur na aanvang staan we weer buiten en gezien de gezichten van de mensen om mij heen lijkt iedereen zich goed te hebben vermaakt. Het mag duidelijk zijn dat Wir Sind Helden gewoon voor een vrolijke swingende feestavond staat.

1 opmerking:

Anoniem zei

"sau geil" dat concert, was weer een avond genieten. live nog beter dan op CD. nu komt er ook nog een DVD van dit concert. waanzinnig!!