Recensie The Black Dahlia Murder in Atak, Enschede

De aftrap was voor band Sylosis uit de UK. De band bracht vorig jaar het album “Conclusion of an age” uit via Nuclear Blast. Sylosis klinkt live praktisch hetzelfde als op de CD. Dit komt doordat het geluid erg goed is tijdens de set van deze band. De band speelt strakke metalcore met uitstapjes naar death metal (vandaar ook wel deathcore genoemd). Dit zorgt voor veel strakke riffs, dubbele loopjes en veel breaks. Dit maakt de band leuk om live te bekijken wanneer je de muziek nog niet kent. Een goede aftrap en hoewel niet de bekendste band uit deze ‘package’ doet deze band niet onder voor de rest.

http://www.myspace.com/sylosis

De tweede band is Psycroptic. Ik had nog niet van Psycroptic gehoord en de kennismaking in de zaal is dan ook even wennen. De band trapt gelijk hard en extreem af. Opvallend is dat de nummers absoluut niet inwisselbaar zijn. Ik denk dat de band zo’n zes tracks heeft gespeeld die allemaal wel anders in het gehoor lagen. Jammer is dat gitarist Joe Haley bijna de hele show naar zijn gitaar zit te kijken. Gelukkig is frontman Jason Peppiatt duidelijk aanwezig en weet de band erg goed te trekken. Helaas voor hem wordt er op verzoeken op een circle pit niet gereageerd.

http://www.myspace.com/psycroptic

De pauzes tussen de bands door zijn bijzonder kort, waardoor binnen no time de derde band Cephalic Carnage alweer op het podium staat. Deze deathgrind band is misschien wel de meest energieke band van de avond. CC bestaat al zo’n 17 jaar en de ervarenheid straalt er dan ook van af bij de muzikanten. Instrumentenbeheersing is allang geen discussietopic meer. Gitarist Zac Joe hakt er keihard met zijn gitaar op los en de manier waarop hij zijn gitaar bespeeld is af en toe niet bij te houden. Hoewel indrukwekkend drukt de technische kant van de muziek hier en daar wel op de sfeer. De band speelt nummers als “Dying will be the death of me” en een gemaskerde versie van “Black metal sabbath” waarbij de halve band zichzelf van ‘black metal’ maskers voorziet (zwart/wit geverfde gezichten) en de andere helft gewoon random grappige maskers. Door het commentaar van de zanger tussendoor is de sfeer rondom het optreden wat luchtiger en losser dan de voorgaande bands.

http://www.myspace.com/cephaliccarnage

De zaal komt bij Cephalic Carnage redelijk los, maar zodra de laatste band The Black Dahlia Murder de gitaren open trekt barst het helemaal los. Vanaf het eerste nummer is de zaal in beweging en dat blijft zo tot het einde van de set. TBDM heeft duidelijk een groot aantal fans die zich hier verzameld hebben voor de enige show van TBDM in Nederland tijdens deze tour. Tijdens de set van de band overheersen de drums en bas in het geluid. Bijna ieder nummer begint met blastbeats en er is amper tijd voor een adempauze. Dit betekent voor het publiek één groot feest (in de grote pit) en men vermaakt zich duidelijk. Voor het geval je de muziek niet kent en komt voor de muziek is het eigenlijk één muur van geluid, 40 minuten lang, en dat kan op een gegeven moment wat saai worden, omdat de songs wat dat betreft nog wel eens inwisselbaar willen klinken. Maar duidelijk, daarvoor ga je niet naar TBDM. De band weet een superstrakke show neer te zetten, het enthousiasme is aan het einde van de tour nog net alsof de band aan haar tour begint en TBDM geeft dan ook echt alles wat het publiek wil. Zanger Trevor is een goede frontman, goed bij stem en weet het publiek helemaal mee te krijgen. Een tevreden publiek verlaat Atak na een strakke metalavond.

http://www.myspace.com/blackdahliamurder

Geen opmerkingen: