Recensie Paradise Lost + Engel + My Propane

Het eerste half uur van deze avond is voor My Propane. De vier jonge heren met extra breed geschminkte smile a la The Joker gaan enthousiast bezig, waarbij vooral zanger Valerio veel in beweging is. De elektronica in hun geluid is live bijna niet te horen, iedere track start met een sample, maar dan overheerst toch het geluid van de gitaren en drum. Er lijken weinig mensen warm te lopen voor My Propane, maar daar laat de band niks van merken. Op zich best een goed optreden, maar het geheel roept toch een beetje de vraag op hoe vaak deze heren al op het podium hebben gestaan en of het niet beter past tussen een show met lokale bands.

De volgende act is Engel uit Zweden. Ik had nog niet van deze band gehoord en word dan ook direct omvergeblazen bij het eerste nummer waarin heftige bas en dubbele bass drums het publiek in schieten. De band bevat voormalige leden van Gardenian, In Flames, The Haunted, The Crown en The Project Hate MCMXCIX. Geen onervaren mannen dus. Hoewel Engel een vijftal blijkt te zijn spelen ze vanavond met z'n vieren (één gitarist in plaats van twee). Zanger Magnus Klavborn schreeuwt, grunt en zingt ook nog eens met een lievelijke cleane stem. Dit doet hij allemaal erg goed. Het blijkt wel dat een groot deel van het publiek niet voor deze band is gekomen en dat heeft de band, gezien enkele van hun opmerkingen, ook wel in de gaten, maar toch gaan ze er helemaal voor. Meerdere malen wordt het publiek gevraagd zich te laten horen en na twee á drie keer krijgen ze dan ook wel gehoor. Engel belooft een show "which you will tell your grandchildren about". Dat wordt het vanavond niet, maar de band laat bij mij zeker een sterke indruk achter. Vooral nieuwe nummers als "Sense the fire" van hun aankomende album beuken er lekker op los. Geheel in het zwarte gekleed (allemaal zelfde outfit met bandlogo) speelt de band een strakke set. Hoewel de biografie 'melodische death metal' zegt wekt vooral het nieuwe materiaal hier en daar een nu-metal achtig gevoel op. Dat neemt niet weg dat Engel live behoorlijk beukt en een strakke professionele show neerzet. Voor hen die deze muziek aanspreekt zeker een aanrader om te gaan zien!

Bij binnenkomst in Atak ligt daar het bericht dat eerder die dag al op MySpace te zien was: "Tragically, Lead Guitarist Greg Mackintosh will be unable to continue with Paradise Lost’s ‘Faith Divides Us – Death Unites Us’ tour of Europe due to a terminal illness within his family.". Invaller bij Paradise Lost is dan ook Milly Evans, gitaar technicus van de band. Zijn plotselinge invallen is absoluut niet terug te horen in de muziek, hij pakt het zeer sterk op.
Dit is mijn derde concert van Paradise Lost. De laatste keer was de tour voor het album "In Requiem", waarbij ik in een recensie schreef hoe de band een goede indruk maakte. Ik eindigde deze recensie dan ook met de woorden dat bij een eerst volgend indrukwekkend album ik er zeker weer bij zou zijn. En aangezien belofte schuld maakt...
Paradise Lost begint deze avond met "The Rise of denial" van het nieuwe album "Faith divides us - death unites us". Het valt direct op dat het geluid erg schel is en er erg veel echo in de microfoon zit. Dat trekt later wel wat bij, maar het geluid is nergens die avond echt optimaal. Nick Holmes zingt zoals altijd met een serieuze houding, maar klinkt goed. Uiteraard is er ook nog ruimte voor enkele droge opmerkingen van zijn kant ("Who saw us in Atak before? You must be 50 years old then). Vooral gitarist Aaron Aedy lijkt veel contact te maken met de mensen vooraan in het publiek. De rest van de avond worden nieuwe nummers als "I Remain" en "First Light" afgewisseld met klassiekers als "As I Die", "Hallowed Land" en "Enchantment". Na 12 nummers verdwijnt de band even om vervolgens voor nog drie nummers terug te komen. Vooral bij de laatste track "Say just words" gaat het publiek helemaal mee. Er is erg weinig op te merken aan een solide optreden als deze; Paradise Lost heeft een heleboel fans weer een hele fijn avond bezorgd (en misschien nog wel een schorre stem).

Setlist Paradise Lost
1 The Rise of Denial
2 Hallowed Land
3 Erased
4 I Remain
5 As I Die
6 The Enemy
7 First Light
8 Enchantment
9 Frailty
10 One Second
11 Forever Failure
12 Requiem
Toegift:
13 Faith Divides Us
14 The Last Time
15 Say Just Words

2 opmerkingen:

Frank! zei

Leuke review, ik ga ze morgen in Utrecht zien :)
Er staan alleen toch wel aardig wat spelfoutjes in je review, ff nalopen?

Rockascene zei

Bedankt voor je reactie en scherpe ogen ;) en veel plezier bij Paradise Lost (gaat vast wel lukken)